14 квітня в історії Запоріжжя – про історичні події цього дня читайте в традиційному огляді нашого сайту.


1904

Олександр Трегубенко

14 квітня 1904 року народився Олександр Трегубенко – перший директор «Дніпроспецсталі». Олександр Федорович керував «ДСС» з 1939 по 1962 роки. А на металургійний комбінат до Запоріжжя молодий ще спеціаліст потрапив  на початку 1930-х років. Разом із будівельниками він брав участь у будівництві корпусу заводу інструментальних сталей (ЗІС), який пізніше перейменували в “Дніпроспецсталь”. У жовтні 1932 року плавильний майстер Трегубенко брав участь у виплавлені першої сталі на заводі.

Олександр Трегубенко біля Запорізького дубу.

Олександр Трегубенко – заслужений металург УРСР, лауреат Ленінської премії, був нагороджений двома орденами Леніна та трьома Орденами Трудового Червоного прапору.

Помер 20 червня 1963 року. За клопотанням колективу «Дніпроспецсталі» вже 15 серпня того ж року на честь Трегубенка була перейменована вулиця Фестивальна. Олександр Федорович з 1949 року жив у будинку №185 на проспекті Леніна – на перехресті з вулицею, що названа його іменем.

Будинок, де жив Трегубенко.
Район перехрестя сучасних Соборного та Трегубенка. Квітень 1948 року.

1948

Цирк

До 1972 року запоріжці ходять до цирку зовсім не туди, де він знаходиться зараз. З 1930-х років міський цирк працює у парку Металургів. Його зазвичай називали  «цирком-шапіто» – будівля його була дерев’яною та, звичайно ж, приймала глядачів лише у теплий час року.

Другу світову війну некапітальна будівля неподалік від греблі Дніпрогесу не пережила. Але 14 квітня 1948 року обласна влада  наказує: «Цирк негайно відновити!». Як йшлося в постанові облвиконкому: «З метою покращення культурного обслуговування робітників, ІТР та службовців найбільших підприємств «Запоріжсталі», «Запоріжбуду», «Дніпробуду» та інших підприємств Ленінського та Орджонікідзевського районів міста Запоріжжя».

Місце для будівлі цирку обрали колишнє – на базі металевого каркаса знищеного довоєнного цирку. Та й проєкт майже не змінився – теж дерев’яна та літнього типу споруда. Хоча у 1948 році преса пише: «Зараз цирк буде мати вигляд краще довоєнного. Він розрахований на 1600 глядачів. Навколо нього облаштовуються квіткові клумби, відновлюється фонтан, будуються павільйони та кіоски».

Відновлення за методом «народного будівництва» – силами робітників місцевих підприємств та учнів училищ. Вже влітку 1948 року відновлений у парку Металургів цирк прийняв свої перших повоєнних глядачів. Першим директором цього цирку став Михайло Бушель.

У сучасну капітальну будівлю міський цирк переїде теж у квітні – у 1972 році. Про це я  обов’язково розповім  – вже скоро.

1980

Дніпрогес-2

О 23:59 14 квітня 1980 року починає роботу восьмий (останній!) гідроагрегат Дніпрогес-2. Будівництво нової електростанції завершено на 169 дні раніше запланованого терміну!

Сам проєкт Дніпрогес-2 був розроблений ще у 1969 році – українським відділенням інституту «Гідропроєкт». Тоді ж розпочалися перші підготовчі роботи – спорудження піщаної дамби будівельного котловану. По завершенню бетонування перемички цього котловану у 1971 році стартували вибухові роботи. Перший кубометр бетону в фундамент машинної зали Дніпрогес-2 заклали у квітні 1972 року.

Вибухові роботи на Дніпробуді-2

«Для того, щоб одночасно вивести весь вироблений на будівництві Дніпрогесу-2 ґрунт і бетон знадобилося б 150 тисяч 10-тонних «МАЗів», – повідомляє преса у 1980 році. І це не перебільшення – у  ході спорудження ГЕС  було переміщено 1,5 млн кубометрів  скельного ґрунту, укладено 750 тисяч кубометрів бетону, змонтовано 60 тисяч тонн обладнання. Офіційну статистику гострослови коментують жартами на кшталт: «Якщо перерахувати списаний бензин і солярку по ходках самоскидів, то за обсягом вивезеного ґрунту у нас поруч з новою ГЕС має бути  не один, а два нові шлюзи».

А ще преса доповідає: «Вперше у вітчизняній практиці на старій греблі з наявною вже станцією збудовано другу ГЕС!». Взагалі на Дніпровському гідровузлі відтепер працюють вже 18 гідроагрегатів. Його загальна потужність у порівнянні з 1969 роком зросла у 2,5 раза – до півтора мільйона кіловат!

1984

Третя поспіль «бронза» ЗІІ

У квітні 1984 року  завершує черговий сезон гандбольна команда Запорізького індустріального інституту. Вихованці тренера Семена Полонського демонструють варту заздрості сталість – втретє поспіль виграють бронзові медалі чемпіонату СРСР. Попереду  лише  гранди радянського гандболу – ЦСКА та мінський СКА.

Запорожці урочисто вшановують бронзових призерів на центральному  стадіоні – у перерві матчу “Металург” – “Памір”. Серед численних привітань на адресу спортсменів переважають побажання вдало виступити й на Олімпіаді. «Адже у складі тих, хто поведе боротьбу за олімпійські медалі, будуть одразу п’ятеро запорізьких гандболістів. Це – Шипенко, Жуков, Кушнірюк, Беренштейн та Сокіл», – захоплено пишуть запорізькі газети.

Але до олімпійського Лос-Анджелесу запоріжці так і не поїдуть, як і всі інші радянські спортсмени. СРСР пробойкотує Олімпіаду в США.

Воротар ЗІІ та збірної СРСР Олександр Шипенко

1988

Мікрорайон в блакитному кольорі

35 років тому стартує відбір учасниць першого в історії міста конкурсу краси «Міс Запоріжжя».  Перший етап – всі претендентки на участь  мають надіслати до журі свої фото та розповіді про себе. Віковий ценз  учасниць – від 16 до 28 років.

А ще 35 років тому розпочинають будувати черговий мікрорайон Хортицького житломасиву. У квітні 1988 року серед чистого поля вже тягнеться догори його перший будинок. Новобудова вже привертає до себе увагу – незвичним ще кольором. Він майже фіолетовий. «Будинок монтуватиметься з панелей, облицьованих плиткою п’яти відтінків – від фіолетового до блідо-блакитного», – розповідає майстер 4-ї ділянки Запорізького ДСК В. Кравець. У таких відтінках, як запевняє майстер, планують витримати  забудову усього 16 мікрорайону.

«Вернісаж»

Також у квітні 1988 року в Запоріжжі  відкривається цілком легендарний у майбутньому заклад харчування. Він лише трохи не дотягнув до свого 35-річчя. Це – кафе «Вернісаж» на розі проспекту Леніна (зараз – Соборний) та вулиці Добролюбова (Фанатська).

Спочатку, з 1950-х років, у його приміщенні розташовувався теж свого часу культовий заклад. 80 років тому тут була вивіска «Главвино». У крамниці  можна було придбати грузинські, кримські та молдавські вина – і у пляшках, і  розливне. До речі, розливались напої із цікаво виконаного крана – прямо з металевої левової пащі! До речі, майстерно було оформлено і магазин «Главтабак» по сусідству. Папіроси тут продавалися в інтер’єрі, який був оформлений  «під палех».

Стосовно “Вернісажу”  –  він відкривається вже замість крамниці “Соки-Води”. Перші відвідувачі  кафе відзначають оригінальне зовнішнє та внутрішнє оформлення, великий вибір кулінарних виробів та бутербродів, смачну каву. До речі, назва «Вернісаж» зовсім невипадкова – стіни  закладу  прикрашають роботи  учнів обласної художньої школи. Експозицію  під час відкриття обіцяють оновлювати кожні три місяці. Швидко у кафе з’являються  й свої завсідники – студенти ЗІІ.

Такими були події 14 квітня в історії Запоріжжя. Не перемикайтесь, далі буде! Дякую за ваші коментарі, відгуки та донати. Вони надають сил та надихають на нові мандрівки у часі!

Друзі, тимчасово, до Перемоги, змінив професію – замість екскурсовода став добровольцем. Тому поки що на жаль не можу проводити екскурсії. Але продовжую вам про нього розповідати в інтернеті. У мене та у Запоріжжя ще стільки цікавого – розповідати й розповідати. Тож не зупиняюсь – попри всі негаразди та завдяки вашій підтримці. Щиро дякую всім, хто підтримує!
Карта: 4149 6293 3142 8607 (Приват, Вертепний Р.В.).
PayPal: retrozp@gmail.com.

 © Роман Акбаш, akbash.zp.ua, 14 квітня 2023. Текст статті та фотоматеріали до неї поширюється за ліцензією «Creative Commons із зазначенням авторства 4.0 Міжнародна (CC BY 4.0)» та з обов’язковим активним гіперпосиланням на цю вебсторінку. Будь-яке використання без вищезазначених умов забороняється. Дякую за розуміння!

Джерела:

Фото: “Атипове Запоріжжя”; Ольга Лук’янова, власні архіви.

1 thought on “14 квітня в історії Запоріжжя: Дніпрогес-2 та кафе “Вернісаж”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *