17 жовтня в історії Запоріжжя – що відбувалось у цей день в різні роки у нашому місті читайте в традиційному огляді

1948 РІК

День народження Томаха

В цей день у Минську народився Олександр Томах – легендарна постать в історіїї запорізького «Металургу». Він був капітаном команди, яка 1970 року  стала чемпіоном країни. Взагалі у складі «Металлургу» Томах провів 381 матч. Ще більші ігор Олександр Олександрович керував запорізькою командою у якості  головного тренера. На тренерському містку в «Металурзі» він працював у 1981-1988 та 1994-1997, 2014 роках. За цей час під керівництвом Олександра Томаха запоріжці  провели 419 ігор. Цей показник є абсолютним рекордом за кількістю проведених зустрічей у керма «Металурга» за всю його історію.

1984 РІК

«Червоний мак»

17 жовтня 1984 року відкривається  новий дитячий садок №279. Він знаходиться на вулиці Грязнова (зараз – Фортечна) та має назву «Червоний мак».  Як пишуть місцеві газети, тут виховуватимуться 160 дітей запорізьких моторобудівників. Символічний ключ від дитсадка №279 вручає дітям  заступник генерального директора виробничого об’єднання «Моторобудівник». Цікава інформація – на той час це вже 18-й за рахунком дитячий заклад моторобудівників. До речі, відкриття закладу проходить під снігом. Так, перший сніг того сезону випадає вже 17 жовтня!

1996 РІК

Бунт вчителів

Перед будівлею облдержадміністрації проходить числений мітинг освітян. Студенти вимагали стипендії, вчителі – зарплати. Не обійшлося навіть без невеличкої штовханини з міліцією.  До речі, у цей же день у Запріжжі подорожчав хліб. Білий подовий – до 76 копійок, Бородинский –  до 72.

1997 РІК

Меморіальна дошка народної артистки

На будинку №32-А по вулиці  Горького (зараз – Поштова) відкривають меморіальну дошку з барельєфом народної артистки України Анастасії Морозової. Вона 45 років служила у театрі Щорса (зараз – Магара)  та мешкала  саме у цьому будинку. Портрет актриси був створений художником А. Башкатовим та архітектором Н. Тихоновим.

2004 РІК

Храм біля Дубу

17 жовтня  2004 року відкривається церква біля Запорізького дубу. Її будували 5 років, прямо на мосту над річкою Верхня Хортиця. Церква споруджена у класичному візантійському стилі за проектом архітектора Анатолія Гайдамаки. Вона отримала назву на честь Покрови Пресвятої Богородиці та святої рівноапостольної Ніни. Фасад храму прикрашають мозаїчні портрети відомих козацьких ватажків. Ймовірно,  це єдиний у світі храм московского патріархату на стінах якого можна побачити портрет Івана Мазепи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *