13 та 14 червня в історії Запоріжжя – про історичні події цього дня читайте в традиційному огляді нашого сайту.


1876

ЗЕМСЬКА ЛІКАРНЯ

«13 червня 1876 року в  Олександрівську заснована також земська лікарня…». Так про історичну для нашого міста подію повідомляв  звіт повітової земської Управи від 1877 року. Звідти ж можемо дізнатися і подробиці:  «Лікарня ця розташовується в будинку, найнятому у дворянина Воєводіна…».

Що собою являє перший цивільний медзаклад нашого міста? Його будівля складається «з 7 кімнат з приймальною, комірчиною при ній, з флігелем на три житлові кімнати, з кухнею, льодовиком, хлівом, стайнею, льохом …». Олександрівська земська лікарня мала 10 «штатних» ліжок та 5 «позаштатних». Вже за перші 3,5 місяця своєї діяльності медичний заклад  обслужив 820 осіб. Фінансувалась лікарня спільним коштом земського та міського бюджетів.

Штат лікарні був сформований з персоналу скасованої Олександрівської військово-тимчасової міської лікарні – один фельдшер, одна акушерка та  один віспощеплювач. Перший «головний лікар» Олександрівської земської лікарні – Владислав Турський. Саме медичний заклад, який він очолював і  дав початок всієї цивільній медицині Запоріжжя. На його базі була створена садиба Земської лікарні з капітальною 2-поверховою лікарняною будівлею. Остання було збудована у 1913-1916 роках на розі Соборної та Дніпровської вулиць,   за проєктом архітектора Якова Деланта.

Згодом Земська лікарня стала «1-ю Радянською лікарнею», потім – Запорізькою обласною. З 1976 року тут розташовується Запорізька обласна дитяча лікарня.

1932

АЛЬБЕРТ ПУТІНЦЕВ

14 червня 1932 року народився Альберт Путінцев – письменник, кінодраматург, лауреат Шевченківської премії. У повоєнні часи Альберт Григорович приїхав до Запоріжжя – працював журналістом. Тут були видані його перші книжки, тут він долучився до Союзу письменників.

З 1962 по 1971 роки Путінцев працював головою Запорізького обласного комітету радіо і телебачення.  У ті часи Запорізький телерадіокомітет був одним із кращих в Україні. Завдяки старанням Путінцева 1969 року в Запоріжжі був зведений Будинок радіо (вул. Матросова, 24).

1973 року Путінцева призначено директором легендарної  Київської кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка. У часи, коли він керував кіностудією на екрани вийшли «Ати-бати, йшли солдати» Леоніда Бикова, «Вавилон ХХ» Івана Миколайчука, та інші фільми, які стали класикою вітчизняного  кіно. Сам Альберт Путінцев написав сценарії декількох  художніх та документальних стрічок. Дві з них – «В одне-єдине життя» та «Відродження» знімалися також і в Запоріжжі.

1942

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ УЧНІВ

13 червня 1942 року Запорізька міська управа прийняла обов’язкову постанову №46 “Правила поведінки учнів та дітей шкільного віку за межами шкіл”. Документ, який підписав обербургомістр Вібе – нижче, без купюр.

1974

БІЛЯ МАЙДАНУ ВОЛІ

Влітку 1974 року кипить робота в околицях майдану Волі. Тут, на місці кварталу старих дореволюційних будинків,  йде швидкісне будівництво великого скверу. Він відділятиме проспект Леніна (Соборний) від трамвайних колій на вулиці Горького (Поштовій). «Ровняють землю бульдозери, самоскиди висипають родючу землю, снують шляховики, бетонники та працівники Зеленбуду», – описує розбиття нового скверу газета «Індустріальне Запоріжжя». З місцевого бюджету всі ці роботи виділено 180 тисяч рублів.

Пізніше у місцевій пресі з’являться повідомлення, що у новому сквері планують збудувати найбільший в місті кінотеатр. Але згодом тут відкриють лише пам’ятник Дзержинському – у 1978 році.

1970-і роки. Майбутній Сквер Прикордонників

До речі, у червні 1974 року біля майдану Волі, на розі Горького (Поштової) та Леппіка (Дніпровської), починає працювати одна  з найбільших у місті продовольчих крамниць.    «На першому поверсі нового дев’ятиповерхового будинку відчинив двері для покупців універсальний гастроном №5 Жовтневого гастрономторгу», – повідомляють журналісти. Тут  одразу 17 відділів, кафетерій та найновіше обладнання. Площа торгового залу – 1880 квадратних метрів.

До речі, найближчої неділі буду проводити екскурсію “Навколо майдану Волі”. Починаємо 18 червня о 15:00. Подробиці та бронювання місць – за посиланням: ось тут.

1976

ВОЛОДИМИР РАСКАТОВ

У червні 1976 року в Запоріжжі з’являється власний рекордсмен Європи з плавання. Запорожець Володимир Раскатов виграє чемпіонат СРСР із плавання на 400-метрівці вільним стилем і при цьому встановлює новий рекорд континенту – 3.58,02.

Рекордсмену  лише 18 років, він  – студент «фізвоспа» Запорізького педінституту. «Любить читати про Велику Вітчизняну війну, фантастику, кіно, шахи та… морозиво», – пишуть про Раскатова запорізькі газети. Наставники спортсмена – Юхим Ноздрачов та Дмитро Ковпік.

Вже за місяць – у липні 1976 року – Володимир буде брати участь в Олімпійських Іграх у канадському Монреалі. З Олімпіади запоріжець повернеться одразу з двома медалями. Володимир Раскатов виграв «срібло» на 400-метрівці та «бронзу» в естафеті 4х200 – обидві дистанції вільним стилем.

Володимир Раскатов.

1979

КІНОТЕАТР «ПОЛІТ»

У червні 1979 року тріумфують дітлахи Запоріжжя.  44 роки тому з запорізького аеропорту до дитячого містечка (район Алюмінієвої балки, ближче до вулиці Перемоги) доставляють літак «Іл-18». Роком раніше борт  №75658 «вийшов на пенсію» – після 20-річної служби в «Аерофлоті».

Транспортування авіалайнера  тривало кілька годин, але готувалися до нього старанно та заздалегідь. Літак тимчасово позбавили крил. Так і везли до парку Трудової слави: окремо – фюзеляж, окремо – крила. Для перевезення навіть змонтували спеціальну величезну платформу –  заввишки понад шість метрів. Для пересування було створено «відкритий коридор» на  її шляху, а працівникам «Дніпроенерго» довелося відключити кілька ліній електропередачі.

«Зовсім незабаром салон літака наповниться дзвінкими дитячими голосами», – пишуть у червні 1979 року запорізькі газети. Адже у літаку буде відкрито дитячий кінотеатр «Політ». У салоні Іл-18 у вихідні крутитимуть мультфільми. Квиток на мультсеанс – 10 копійок, кулька цукрової вати поряд – 30 копійок. Кіноавіалайнер пропрацює майже 10 років. «Місце для афіші порожнє, а стіни каси, що сумно дивиться на світ забитими віконцями, стали місцем для нецензурної писанини», – так про «Політ» буде писати  преса вже 1988 року. «Тут немає водопроводу та каналізації», – пояснювала закриття кінотеатру санстанція та міська влада. З Алюмінієвої балки “Іл”  зник орієнтовно через 20 років після “прильоту” –  десь наприкінці 1990-х років.

До речі, декілька років подібний об’єкт стояв і в парку на вулиці Бочарова. Щоправда, у Шевченківському районі «паркувався»  літак іншої марки – Іл-14.

Літак на Бочарова.

2000

«Губернатор»  Кучеренко

14 червня 2000 року відбувається ротація очільників Запорізької області. Замість Володимира Куратченка головою Запорізької облдержадміністрації призначається Олексій Кучеренко. На той час 39-річний Олексій Юрійович – народний депутат України від виборчого округу № 80 Запорізької області, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. На чолі Запорізької облдержадміністрації Кучеренко пропрацює лише 9 місяців – до 17 березня 2001 року.

Такими були події 13 та 14 червня в історії Запоріжжя. Не перемикайтесь, далі буде! Співавторами цього випуску стали Павло Чорний та Олександр Шульга. Дякую їм та всім добрим людям за підтримку та донати. Вони надихають та надають сил!

Друзі, продовжую вам розповідати про наше місто в інтернеті. У мене та у Запоріжжя ще стільки цікавого – розповідати й розповідати. Тож не зупиняюсь – попри всі негаразди та завдяки вашій підтримці. Щиро дякую всім, хто підтримує!
Карта: 4149 6293 3142 8607 (Приват, Вертепний Р.В.).
PayPal: retrozp@gmail.com.

 © Роман Акбаш, akbash.zp.ua, 14 червня 2023. Текст статті та фотоматеріали до неї поширюється за ліцензією «Creative Commons із зазначенням авторства 4.0 Міжнародна (CC BY 4.0)» та з обов’язковим активним гіперпосиланням на цю вебсторінку. Будь-яке використання без вищезазначених умов забороняється. Дякую за розуміння!

Джерела:

Фото: “Атипове Запоріжжя”; Ігоря Кузьменка, Володимира Портнова, власні архіви;

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *