16 листопада в історії Запоріжжя – в цей день запоріжці отримують перший чавун «Запоріжсталі», відкривають пам’ятник металургам та новий медзаклад.


1933

Перший чавун

16 листопада 1933 року, через добу після запуску першої домни, запоріжсталівці знову переможно рапортують. О 18:40, обермайстер Башаров пробиває льотку доменної печі – йде перший запорізький чавун!

«Сьогодні домна №1 «Запоріжсталі» видала першу плавку чавуну», – такі телеграми-«блискавки» відразу ж летять із Запоріжжя до урядовців та журналістів.

Не мине й чотирьох  місяців, як на «Запоріжсталі» запрацює домна №2. Ще за рік буде зварено першу запорізьку сталь. Так набирала обертів історія «Запоріжсталі». ЇЇ днем народження вважається як раз 16 листопада 1933 року. Тобто сьогодні комбінату виповнюється 89 років.

А так першу домну “Запоріжсталі” тільки монтували.

1955

7-ма медсанчастина

 «Запоріжсталь» немов  отримує трохи подарунок з нагоди своєї чергової річниці.  Міськздоров’я своїм наказом «дарує» комбінату цех здоров’я – власну (на пару з «Дніпроспецсталлю») медсанчастину. У неї перетворюється 7-ма міська лікарня. Звідси й добре знайома запорожцям назва – 7-ма медсанчастина. Її першим головлікарем стає Григорій Левович Верніков.

 Вже у 2007 році МНС №7 змінить статус та ім’я – стане багатопрофільною лікарнею ТОВ «ВітаЦентр».

1961

«Сталевар»

До дня народження «Запоріжсталі»  у Запоріжжі відкривають новий пам’ятник. Офіційно його кличуть «Металургом», але багато людей називають і «Сталеваром».  Його встановлюють на кордоні Шостого селища та промислової зони.  Від нього і починається проспект з відповідною назвою – Металургів.

Металург, як ніби застиг в момент роботи. В одній руці він тримає сталеварську піку, іншою – закриває обличчя від вогню. «Глянеш на цю скульптуру, і уяву мимоволі малює величезний цех, який живе, дихає вогнем і сталлю», – пише у листопаді 1961 року «Запорізька правда».

 «Батьки» статного Сталевара – запорізькі скульптори Іван та Надія Носенко. Роботи Івана Миколайовича знають та бачили всі запоріжці. В Запоріжжі, окрім «Металургу», це, наприклад, горельєф «Комбат» на Алеї Слави чи «Скорботна мати»  неподалік від «моторівського» музею.

А разом подружжя Носенків ще  створили барельєф «Мистецтво належить народу». Його можна побачити на фронтоні будівлі Театру Магара. До речі, 16 листопада це й ще день народження Надії Носенко.

Скульптори Іван та Надія Носенки

1986

Чемпіонат зі стрибків у воду

З 13 по 16 листопада 1986 року  у запорізькому басейні «Славутич» проходить чемпіонат України зі стрибків у воду. У рідних стінах нема рівних  запорізьким спортсменам. Чемпіонкою України серед жінок та переможницею змагань серед дівчат у стрибках із трампліна стає наша землячка Тетяна Гадун.

Спортсменка навчається у 9-б класі середньої школи №60, але вже є майстром спорту міжнародного класу. Серед її нагород є медалі зимового чемпіонату СРСР та міжнародних юнацьких змагань «Дружба».

Тренується Тетяна у спортклубі «Стріла» під керівництвом тренерів Турової та Скоріної. До речі, запорізькі змагання, як пишуть газети, назвали й нові імена в дисципліні стрибки у воду. Серед них — майбутня зірка цього виду спорту запоріжанка Олена Жупіна.

Друзі, сподіваюсь що і ця мандрівка у часі – вам сподобалась і буде корисною. Якщо є бажання та змога подякувати чи підтримати – і сайт, і особисто мене, то буду щиро вам вдячний! Бо запорізькі добровольці, так склалося, ніякої зарплатні не мають. Не жаліюся, просто констатую факт. Дякую всім, хто підтримує!
Карта: 4149 6293 3142 8607 (Приват, Вертепний Р.В.).
PayPal: retrozp@gmail.com.

 © Роман Акбаш, akbash.zp.ua, 16 листопада 2022. Текст статті та фотоматеріали до неї поширюється за ліцензією «Creative Commons Із зазначенням авторства 4.0 Міжнародна (CC BY 4.0)» і з обов’яковим активним  гіперпосиланням на дану вебсторінку. Будь-яке використання без вищезазначених умов забороняється. Дякую за розуміння!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *